环球第一财经

MercedesBenz GLC 300 4MATIC 试驾报告

更新时间:2021-03-30 15:59:15

舒适为上

经过Facelift 之后嘅Mercedes-Benz SUV车款 GLC300,採用两公升直四Turbo 引擎连同EQ Boost 系统,引擎马力输出有258匹(hp),峰值扭力370Nm,再加上4MATIC 四驱系统同埋9 前速自动波箱,0- 100km/h 加速时间为6.2秒。



跳上新车畀人嘅第一感觉就已经知道GLC300 定位以舒适为主,车入面嘅红黑双色Artico人造皮座位以至车厢入面嘅空间都衬得起「Mercedes-Benz」 呢个牌头,豪华得嚟坐得又舒服。


行车表现方面,受惠于SUV 嘅关係GLC 300 车身较高令睇位变得容易,虽然EQ Boost 系统令低扭时加速表现有所改善,但如果追求比较高性能嘅表现可能就会令你失望。不过之前都有提过GLC 300 第一个感觉以舒适为主,所以唔「飞」得都算合理吧!过弯方面,新车避震唔太硬,加上高车身,车身倾侧颇为明显。採用电軚嘅GLC 300 軚感好轻,变相令日常驾驶更加容易、轻鬆,就算有4米几长、1米8阔嘅佢都唔会觉得吃力。


内笼空间、尤其是新车嘅后座空间充足,调校好5 呎8吋嘅驾驶坐姿之后,前座同膝头空间大概有3 个拳头左右,空间相当充裕;至于头顶空间方面有1.5 个拳头,再加埋前后座嘅两只天窗令压迫感进一步减少。其余车上装备有、10.25 吋触控式中控mon.、12.3吋电子錶板、新款多功能跑车軚环同埋Facelift 版先会有嘅MBUX智能声控系统。外观上,小改款后嘅鬼面罩转换成钻石形、头尾灯都有更新,如果仲未够喉可以加钱换埋套19吋「星」形AMG 合金軨,令GLC 300 望落多返几分动感。


Mercedes-Benz GLC 300 新车车价由$559,000 起。











Mercedes-Benz GLC300 4MATIC Spec.

引擎:1,991c.c.直四turbo

马力:258ps/5,500-6,100rpm

扭力:370Nm/1,800-4,000rpm

驱动:前置引擎、4MATIC 可变四驱系统

传动:9前速+/-自动波箱

车身:长4,656x阔1,890x高1,639(mm)

车重:1,790kg

油耗:7.6 L/100km

意向价:$559,000起

查询:仁孚行(2895 7339)



Text: Daniel

Photo: Day

版权声明:转载此文是出于传递更多信息之目的。若有来源标注错误或侵犯了您的合法权益,请作者持权属证明与本网联系,我们将及时更正、删除,谢谢您的支持与理解。